Ohjeet pelaajille

Hurahda jalkapalloon. Joukkuelajista saat uusia ystäviä ja se vie mukanaan koko perheen. Joukkueisiin otetaan jatkuvasti uusia pelaajia. I-HK:ssa on tyttö- ja poikajoukkueita. Harrastamisen voit aloittaa, vaikka sinulla ei olisi aiempaa kokemusta fudiksesta tai muista joukkuelajeista. Harjoituksissa eriytetään taitotason mukaisesti eri ryhmiin. Jos olet kiinnostunut seuramme jalkapallotoiminnasta, niin alla on perusasioita, joilla pääset alkuun.

Tervetuloa mukaan I-HK:n jalkapalloperheeseen kylän sydämeen!

 

 

Kokeilukausi ja joukkueeseen liittyminen

Olet tervetullut kokeilemaan treenejä ilmaiseksi yhdeksi kuukaudeksi.

Kun fudisinto iskee, niin ota yhteyttä pelaajan syntymävuoden mukaisesti joukkueenjohtajaan. Yhteystiedot löytyvät joukkueiden omilta sivuilta. Joukkueenjohtaja osaa opastaa treeneihin ja tietää, missä ja milloin on hyvä tulla ensimmäisen kerran tutustumaan. Jos joukkueella on ilmoittautumislomake omilla sivuilla, niin voit täyttää sen ja jojo ottaa sinuun yhteyttä. Yleensä ensimmäisen kuukauden ajan saat käydä treeneissä kokeilemassa, miltä treenaaminen ja joukkue sinusta vaikuttavat. Sen jälkeen voit päättää, onko fudis sinusta sellainen harrastus, että haluat liittyä joukkueeseen ja seuraan

Aloittelijan pelivarustus

Kokeilukuukauden ajan voit harjoitella omissa urheiluvarusteissa ja lenkkareissa. Nappikset voit ostaa sitten, kun päätös lajin aloittamisesta on tehty. Jostain kannattaisi kuitenkin vaikka lainata säärisuojat, ilman niitä treeneihin ei voi osallistua. Säärisuojat suojaavat sinua kovilta nappisten potkuilta ja loukkaantumisilta

Ilmoittautuminen treeneihin ja peleihin

 

Jalkkis.net helpottaa tiedottamista 

I-HK:ssa on käytössä Jalkkis.net, jota käytetään tapahtumien tiedottamisessa ja ilmoittautumisissa. Jalkkis.netin kautta hoidetaan myös maksuliikenne joukkueen ja seuran kanssa. Kun rekisteröidyt Jalkkis.netin käyttäjäksi, hyväksyt samalla seuran säännöt ja sitoudut maksamaan joukkuetoiminnan ja seuran maksut. Joukkueenjohtaja tiedottaa sinua joukkueen ja seuran maksuista.

 

Treeni-ilmoittautumiset

Ilmoittaudu Jalkkis.nettissä treeneihin, joko in tai out. Järjestelmä kysyy poissaolosi syytä. Jos poissaolo johtuu sairaudesta tai lomamatkasta, on hyvä, että valmentajat ja jojot tietävät sen. Valmentajat käyttävät ilmoittautumisia treenien suunnittelussa. Läsnäolijoiden määrä vaikuttaa harjoitusten organisointiin.

 

Peli-ilmoittautumiset

Joukkueessa voi olla useita peliryhmiä, jotka on jaettu taitotason tai jonkun muun valmennuksen määrittämän periaatteen perusteella. Valmentajat nimeävät pelaajat peleihin. Nimeämisiin voi vaikuttaa treeniaktiivisuus ja taitotaso. Näin sinua ei välttämättä nimetä kaikkiin joukkueesi peleihin. Saat pelejä oman taitotasosi mukaisessa joukkueessa, näin pelaaminen on mukavampaa ja mahdollisuus kehittymiseen ja onnistumisiin toteutuu paremmin. Pelipäivä on juhlapäivä, kun muistat että harjoittelu treeneissä ja omalla ajalla kehittää sinua. Peleissä taitotason kehittymistä sitten seurataan. On tärkeää, että peleihin ilmoittaudutaan Jalkkis.netissä ajoissa.

Pelipassi ja vakuutus

Jokaisella pelaajalla tulee olla vakuutus, joka kattaa pallolajit ja kilpailutoiminnan. Vakuutus tulee olla voimassa myös treeneissä. Ilman vakuutusta toimiva seuran jäsen voidaan estää osallistumasta treeneihin kunnes asianmukaiset vakuutukset on hankittu. Jos sinulla on tällainen, toimita voimassaoleva vakuutuskirjakopio joukkueenjohtajallesi joukkuetoiminnan aloittaessasi.

Pelipassi oikeuttaa pelaamaan kotimaisissa sarjoissa ja turnauksissa ja on joukkuetoiminnassa pakollinen hankinta. Lisäksi pelipassilla saa alennuksia ottelulipuista sekä muita Suomen Palloliiton jäsentarjouksia.

Pelipassi ja vakuutus hankitaan Pelipaikasta ja uusitaan kerran vuodessa aina vuodenvaihteessa. Mikäli aloitat joukkuetoiminnan keskellä vuotta, tulee vakuutus ja pelipassi hoitaa kuntoon kokeilukuukauden jälkeen. Joukkueenjohtaja opastaa sinua oikeanlaisen pelipassin ja vakuutuksen hankkimisessa.

Treenit

I-HK joukkueet harjoittelevat kesäisin Itä-Hakkilan tekonurmella. Osalla joukkeista voi olla kesävuoro myös Hakunilan tekonurmella Sotungin koulun vieressä. Talvisin harjoittelu tapahtuu pääsääntöisesti Hakunilan tekonurmella, jolla on talvisin kaupungin kuplahali ja lähikoulujen liikuntasaleissa. Ulkona treenataan huhtikuusta lokakuun loppuun. Jokaisen joukkueen treeniajat löytyvät joukkueiden omilta sivuilta. Kesä- ja talviharjoittelulle on omat aikataulunsa.

Asuinpaikasta riippuen harjoitusmatkat muuttuvat kesä –ja talviajan mukaan. Kimppakyytejä kannattaa suosia joukkueen sisällä, jos treeniin ei pääse kävellen tai julkisilla.

Fudiksen vuosikello

Jalkapallon olosuhteet ovat kehittyneet niin hyvin, että fudista harjoitellaan ja pelataan ympärivuoden. Hakunilan kuplahalli tarjoaa I-HK:n joukkueille hyvät harjoitusolosuhteet myös talvella. Monet joukkueet pelaavat talvisin erilaisia talviliigoja, joko sisähalleissa tai ulkokentillä. Harjoituskaudet painottuvat tammi-maaliskuulle ja loka-joulukuulle.

Kiihkein pelikausi on huhtikuusta- lokakuulle vähän joukkueen ikätasosta riippuen. Peleistä on pieni tauko juhannuksesta-heinäkuulle. Jokainen joukkue määrittelee itse tapahtumat joihin osallistuvat ja milloin pitävät pienen lepotauon. Joukkue saattaa tehdä turnausreissuja kotimaassa tai ulkomailla sekä osallistua päiväturnauksiin lähialueilla.

Seuran kaudenvaihtajaisia vietetään marraskuussa ja katseet käännetään jo seuraavaan harjoitus- ja pelivuoteen. Jouluntienoilla monet joukkueet pitävät parin viikon toimintatauon. Jokainen joukkue tiedottaa tapahtumistaan ja  toimintatauoistaan toimintasuunnitelmassaan sovitulla tavalla.

Vanhemman rooli lasten harrastuksessa

 

Lapsi pelaa omalla pallolla fudista ja oma sisäinen motivaatio on tärkeää. Jokainen harrastava lapsi/nuori tarvitsee kuitenkin vanhemman tai muun aikuisen tuen. Tukihenkilö mahdollistaa harrastamisen. Joukkuelajeissa tarvitaan vanhempia taustahenkilöiksi ihan päivittäiseen toimintaan – aikuinen voi toimia valmentajana, jojona, rahurina, huoltajana, varainkerääjänä, kuskina, varustehuoltajana ja olkapäänä.

Vanhemmat ovat myös päättämässä joukkueiden toiminnasta muutaman kerran vuodessa järjestettävissä vanhempainkokouksissa. Vuosittain laaditaan toimintasuunnitelma ja pelisäännöt, joka ohjaavat joukkueen toimintaa ja yhteistyötä joukkueen toimihenkilöiden ja vanhempien välillä. Vanhemmilla on tärkeä rooli harrastamisessa – ja erityisesti silloin kun lapsi tai nuori tarvitsee loukkaantumisten tai epäonnistumisten takia erityistukea ja kannustusta, jotta motivaatio lajia kohtaan jatkuisi. Vahva vanhempien yhteisö joukkueen taustalla luo joukkueelle toimintaedellytyksiä ja luo ikäluokan vanhemmista ryhmän, joka tuo yhteisöllisyyttä myös lajin ulkopuolelle.

 

Vinkkejä vanhemmille

  • Kannustan virheiden etsinnän sijaan, vahvistan lasten ja nuorten itseluottamusta.
  • Luotan joukkueen taustahenkilöihin ja valmentajiin.
  • Annan peleissä tuomarin rauhassa tehdä oman työnsä.
  • Olen yksi kasvattaja muiden aktiivisten vanhempien joukossa.
  • Kun haluan vaikuttaa joukkueen toimintaan, osallistun aktiivisesti ja asiallisesti vanhempainkokouksiin ja olen yhteydessä joukkueenjohtoon epäselvissä tilanteissa.
  • Edustan myös itse seuraani ja koko lajia.
  • Olen kiinnostunut lapseni/nuoreni tunteista.
  • Annan lapseni/nuoreni pelata omalla pallolla. Fudisharrastus on ensisijaisesti hänen omansa.
  • Kannustan ja tuen lapseni/nuoreni omaehtoista harjoittelua.

Lopettaminen ja tauot harrastuksessa

Kun harrastaminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista tai motivaatio on hukassa, niin joskus lopettaminen on hyvä vaihtoehto. Joskus lopettamiseen vaikuttaa muuttaminen, seuran vaihtaminen, loukkaantuminen tai into fudista kohtaan on hävinnyt. Jos harrastus loppuu kokonaan, kannattaa olla heti yhteydessä oman joukkueensa jojoon ja kertoa asiasta. Joukkueenjohtaja osaa sanoa, mitkä velvoitteet joukkuetta ja seuraa kohtaan pitää hoitaa, että irtisanoutuminen joukkueen toiminnasta on mahdollista.

 Jos loukkaantumisen vuoksi joukkuetoimintaan tulee pidempi tauko, sopikaa taas joukkueenjohtajan kanssa, kuinka toimitte joukkueen maksujen ja velvotteiden kanssa. Joukkueilla voi olla omia joukkuekohtaisia toimintamalleja, jotka on vanhempainkokouksessa yhdessä sovittu ja kirjattu toimintasuunnitelmaan.

Hyvän toimintatavan mukaisesti seura ja joukkueet toivovat, että harrastamiseen sitoudutaan vuodeksi kerrallaan. Hyvä ajankohta harrastuksen lopettamiselle tai seuran vaihdolle on kalenterivuoden lopussa, kun pelikausi on päättynyt. Jos päädyt seuran vaihtamiseen kauden päätteeksi, suosittelemme, että pelaaja ja huoltajat keskustelevat myös valmennuksen kanssa. Näin joukkueen taustat saavat tärkeää tietoa joukkueen toiminnan kehittämisen kannalta.

Seuran jäsenyyden irtisanominen on määritelty seuran säännöissä.

Toimintaamme tukemassa: