Suomen salibandymaajoukkue voitti kultaa Koreassa kisattavissa Special Olympics talvimaailmankisoissa. Loppuottelussa Suomi voitti todellla kovan Venäjän joukkueen lukemin 6-2

Kisajoukkueessa I-HK:sta edusti Suomea Janne Savolainen, Janne Ahokainen, Jari Salin, Jani Borg, seka Kai Virtanen ja valmennus, sekä joukkueenjohtotehtävissä Harry Seidler. Lisäksi 3 pelaajaa kisajoukkueessa edustivat Kuopion Welhoja ja joukkueen pälmentajana toimi Ismo Läntinen Porista.

Salibandyn kapteenikaksikko Janne Ahokainen ja Lauri Kinnunen kipparoi Suomen salibandyjoukkuetta, joka osallistui ensimmäistä kertaa Talvimaailmankisoihin – tällä kertaa vielä näytöslajiin. Suomi näytti kuuluisan sisunsa ja vei turnauksen nimiinsä kukistamalla finaalissa Venäjän maalein 6-2.
Janne Ahokainen totesikin heti ottelun jälkeen haastattelussa seuraavasti kisafiiliksiään koko Suomen joukkueen puolesta;

– Tämän eteen on tehty tiiviisti joukkueena töitä jo useamman vuoden ajan. Aivan loistavaa, että pääsimme tänne esittelemään näin hienoa lajia. Meille tämä ei ole pelkkä näytöslajin turnausvoitto, vaan paljon enemmän, kiteyttää Ahokainen.

Salibandy oli nyt ensimmäistä kertaa mukana näytöslajina talvikisaohjelmistossa ja mukaan oli kutsuttu 8 maata, Sveitsi, Itävalta, Irlanti, Venäjä, Ruotsi, Tanska, Suomi ja isäntämaa Korea.

Turnauksessa pelattiin ensin luokitteluotteluita, joiden perusteella kisajärjestäjät yhdessä valmentajien kanssa kävivät esityksen tasoluokituksista läpi, ja näin saatiin A ja B sarjan lohkot valmiiksi.

Loistavat kisapuitteet ja ammattitaitoiset kisajärjestäjät tekivät tapahtumalle hyvän pohjan, joten kun pelit saatiin alkusarjassa käyntiin, huokui hallin täyteiseltä yleisötäkin tyytyväisyys ja jokainen joukkue sai upeaa kannustusta.

Alkusarjan pelien jälkeen siirryttiin kummassakin sarjassa välieriin, joista A-sarjassa Suomi voitti Ruotsin ja Venäjä Tanskan. Pronssiotteluun matkasivat Ruotsi ja Tanska ja siinä ottelussa Tanska vei tällä kertaa voiton, vaikka Ruotsin joukkuetta pidettiin jo turnauksen alussa yhtenä suosikkina jopa loppuotteluun, mutta heidän maalivahtinsa loukattua kätensä ikävästi, heidän joukkueen tehot putosivat merkittävästi turnauksen aikana, tosin Tanska pelasi erittäin hyvän turnauksen myös ja ansaitsi pronssimitalit.

Loppuottelu tarjosi yleisölle, kuin myös pelaajillekin suurta jännitettä ja osin kovia otteitakin. Suomi aloitti ottelun vahvalla karvauspelillä ja saikin pelin haltuun ja siirtyi melko nopeasti jo 2-0 johtoon, mutta Venäjä tuli kovaa ja tasoitti tilanteeksi 2-2 ja sen jälkeen Suomen joukkueen maalivahti Tuomas Itkonen Kuopiosta piti muutamalla loistotorjunnallaan joukkuetta pystyssä, kunnes vastahyökkäyksestä Suomi siirtyi 3-2 johtoon ja Venäjän peli hieman sekosi ja melko nopeasti Suomi lisäsi maalilukemiksi 4-2.

Peliaika alkoi käymään vähiin ja Venäjä hermostui omaan peliinsä ja käytti todella kovia taklauksia läpi ottelun ja kun Suomen pelaajat eivät lähtenee kovaan peliin mukaan, vaan itseään säästämättä pelasivat taitopeliä, sai Suomi ottelun loppuhetkillä vielä taituroitua Venäjän maalivahdin taaksen loppulukemiksi 6-2 ja juhlat kentällä oli valmiit alkamaan.

Tätä unelmaa on rakennettu valmennusryhmän kanssa noin neljän vuoden ajan ja porras portaalta on edetty tavoitteena talvimaailmankisat, joka nyt toteutui ja olen erityisen ylpeä joukkueen asenteesta ja tahtotilasta, jolla tätä urheilun palapeliä on luotsattu kohti urheilijan unelmaa ja tavoitetta, eli mitalia arvokisoista, toteaa valmennus- ja joukkueenjohtotehtäviä hoitava Harry Seidler.

Talvimaailmankisojen näytöslajina olleen salibandyn voiton vei Suomi (divisioona 1). Turnauksen jälkeen koko joukkueella oli aihetta tuulettaa. Kuva: VAU/Nina Jakonen.

  Kapteenikaksikko Lauri Kinnunen ja Janne Ahokainen

Tuoreet kultamitalistit

Voiton riemua yliopistolla