Itä-Hakkilan kilpa toimi jälleen kisaisäntänä TUL:n erityisryhmien avoimessa salibandyturnauksessa Vantaalla 27.-28.10 Tikkurilan urheilutalolla pelatussa turnauksessa

 

Turnaukseen osallistui kaikkiaan 175 vammaisurheilijaa, joka on upea määrä ja kun vielä avoimena pelattu turnaus tarjosi mahdollisuuden osallistumiseen kaikille eri vammaryhmille, ja mikä parasta, oli mukana jälleen harrastesarjan joukkueissa myös paljon tyttö- ja naispelaajiakin, toteutui kisan teematkin, tasa-arvoisuus ja reilu peli hienosti, toteaa tapahtuman vetovastuussa toiminut Harry Seidler.

Tikkurilan urheilutalo tarjosi jälleen hienot puitteet niin pelaajille, kuin runsaslukuiselle ja upeasti joukkueita kannustaneelle yleisöllekin, joka antoi varmasti lisävoimia pelaajille, kun he ahersivat pelien parissa pitkän turnauspäivän omissa sarjoissaan.

Kumpaisenkin turnauspäivän päätteeksi suoritettiin palkintojenjakotilaisuus, jossa TUL-mestaruusmitalit ojensi mitalijoukkueille TUL:n puolesta Suur-Helsingin piirin toiminnanjohtaja Hannu Ahonen.

Kisaisäntänä halusimme tuoda esille myös kansainvälisen toiminnan vammaisurheilussa ja kummankin sarjan pronssiottelun pelaajaesittelyn yhteydessä kävi esittäytymässä maajoukkuepaidoissa pelaajat, jotka on nimetty edustamaan Suomea Koreassa tammi-helmikuun vaihteessa käytävissä Special Olympics Talvimaailmankisoissa 8 maan turnauksessa. Nämä kisajoukkueeseen nimetyt  Kuopion Welhojen ja I-HK:n pelaajat ovat olleet lähes neljä vuotta Suomen Vammaisurheiluliiton (VAU) valmennusryhmässä, joten heillä harjoitusten ja leirien määrä myös melko suuri seurajoukkuetoiminnan lisäksi, joka huipentuu nyt kisamatkaan Koreaan, toteaa Harry Seidler, joka toimii myös SO-Finland salibandyn valmennusryhmän joukkueenjohtajatehtävissä.

Mitaleiden lisäksi palkitsi I-HK vielä jokaisesta mukana olleesta joukkueesta tsempparipelaajan, sekä maalikuninkaan ja maalikuningattaren.

Lauantaina pelattiin kilpasarjan turnaus, jossa oli mukana viisi joukkuetta eri kaupungeista, Kuopiosta, Tampereelta, Espoosta, Porista ja isäntäjoukkue I-HK Star.

Sunnuntaina pelattiin harrastesarja, jossa mukana myös viisi joukkuetta, Espoosta, Tuusulasta, Kuopiosta, Helsingistä, sekä isäntäjoukkueen I-HK Kairat.

Kumpaisenakin turnauspäivänä pelattiin ensin yksikertainen sarja ja sen jälkeen sijoitusten perusteella edettiin pronssi- ja loppuotteluihin.

Kilpasarjan mestaruus ei helpolla ratkennut, sillä vastakkain olivat edellisen vuoden turnauksen tapaan I-HK Star ja SB Welhot Kuopiosta.

Loppuottelu alkoi hyvin varovaisella pelillä kummaltakin joukkueelta ja I-HK teki ottelun avausmaalin, mutta Kuopio tasoitti melko nopeasti ja sen jälkeen tehtiin vuorotahtiin upeita maaleja tilanteeseen 3-3, jolloin loppusummerin soidessa oli edessä rangaistuslaukauskilpailu.

Rankkarikisassa 2 ensimmäistä laukaisijaa ei kummaltakaan joukkueelta onnistunut maalinteossa, vasta kolmannet onnistuivat, joten tilanne tasan ja siirryttiin jatkokierrokselle, jota jatkettiin parikilpailuna, siinä ensimmäisen suorituksen teki I-HK:n Janne Ahokainen, onnistuen maalinteossa ja kun seuraavana vuorossa ollut Kuopion Lauri Kinnunen epäonnistui, alkoi villi voitontanssi I-HK:n joukkueessa kolmannen mestaruuden myötä.

Mestaruus tuli, mutta erittäin kovan ja jännittävän ottelun jälkeen ja Kuopion joukkue pelasi koko ottelun aivan loistavasti, joten loppuhuipennus olisi voinut kääntyä miten vain, totesi Star-joukkueen joukkueenjohtaja Harry Seidler.

Kiertopalkinnon, josta tuli nyt kolmas kiinnitys Starille, nouti palkintojen jaossa joukkueen kapteeni Teemu Komulainen ja näin pokaalin kiertomatka päätyi I-HK:n palkintokaappiin.

Kilpasarjan pronssimitalit matkasivat Espoon Oilersin joukkueelle ja neljänneksi sijoittui Porin Karhut hävittyään pronssiottelun lukemin 5-2.  Kilpasarjan viidenneksi sijoittui Tampereen KooVee.

Sunnuntaina pelatun harrastesarjan alkusarjan jo osoittivat tason selvän nousun, eli seuroissa tehty hyvä työ kantaa hedelmää ja pelin taso nousee sen myötä hyvää vauhtia lähemmäs kilpasarjan tasoa, joka antaa samalla vammaisurheilijoille lisävoimaa harjoitteluun, kun huomaavat kehityksen ja sen myötä mahdollisuuden päästä jatkossa kokeilemaan kilpasarjankin vauhtia, totesi Seidler.

Harrastesarjan loppuotteluun selvitti tiensä viime vuotisen mestaruutensa jatkoksi SB-Welhot Kuopiosta ja upeasti läpi turnauksen pelannut Helsingistä oleva joukkue Kontu.

Kuopion Welhot otti heti pelin alussa tiukan otteen pelistä ja Kontun useista yrityksistä huolimatta vain Kuopio onnistui maalinteossa, tehtaillen finaalin loppulukemiksi 5-0 voiton ja mestaruuden Kuopioon.

Pronssiotteluun selviytyi Itä-Hakkilan Kairat joukkue ja Tuusulan Tuliketut, jotka pelasivat myös erittäin vauhdikkaan ja maalirikkaan ottelun, jonka lopulta voitti Tuliketut lukemin 5-7. Turnauksen viidenneksi sijoittui Espoon ETK joukkue, joka oli nyt uusin ohjaajavoimin pienen tauon jälkeen upeasti pelaten turnauksessa mukana.

Nyt kolmatta järjestetty erityisryhmille suunnattu turnaus osoitti selkeästi, että yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoisuutta korostavalle toiminnalle ja tapahtumille on suuri tilaus ja tämä tulisi myös huomioida kaikissa kattojärjestöissä tärkeänä toimintamuotona, niin näkyvyyden, kuin taloudellisen tuenkin osalla tasavertaisena vammattomien urheilutapahtumien kanssa, vammaisurheilijat ovat todellisia arjen sankareita, ei turhia puheita, vaan todellisia tekoja.

 

Liitteet

TUL SALIBANDYN ERITYISLIIKUNNAN AVOIN MESTARUUSTURNAUS, OTTELUKAAVIO, KILPASARJA

TUL SALIBANDYN ERITYISLIIKUNNAN AVOIN MESTARUUSTURNAUS, OTTELUKAAVIO, HARRASTESARJA

TUL-Mestarit, Kilpasarja 2012, I-HK Star

TUL Mestarit, Harrastesarja 2012, SB Welhot, Kuopio

Rankkarikisan ratkaisumaali, tekijänä Janne Ahokainen