Itä-Hakkilan Kilpa on ollut kaksi kautta mukana Fortum Tutor -ohjelmassa, jonka tavoitteena on parantaa lasten valmennuksen laatua.

Seuran Fortum Tutorina on toiminut Sari Tuunainen, joka joutuu nyt aikataulusyistä luopumaan tehtävästään. Hän kertaa hieman kokemuksiaan kuluneen kahden vuoden ajalta.

– Tulin mukaan seuran toimintaan T00-tyttöjen valmentajaksi syksyllä 2012. Tutorin pestiin pääsin sitten seuraavana keväänä eli keväällä 2013. Noihin aikoihin elettiin kentällä sellaista uuden kentän huumaa. Pieniä pelureita tuli mukaan koko ajan niin paljon lisää, etteivät valmentajat meinanneet mukana pysyä. Joitakin joukkueita oli myös vastikään hajonnut ja toimintaa koottiin kasaan uudestaan. Olosuhteet olivat huippuluokkaa ja harjoitusaikaa oli saatavilla riittävästi ja edullisesti.

– Kaksi kautta seuran kaikkein pienempien jalkapalloilijan alkujen valmentajien parissa ovat olleet antoisia ja kehitys seuran jalkapallovalmennuksessa on ollut huimaa. Alkuaikoina valmennustoiminnassa seisomista ja jonottelua oli liikaa osassa ryhmistä. Valmentajia ei myöskään ollut kaikissa joukkueissa riittävästi, jotta eri tasoisia pelureita olisi ennätetty opettaa tarvitsemallaan tasolla. Näiltä osin tilanne on parantunut huomattavasti kahden kauden aikana.

– Fortum Tutor -ohjelmassa mennään lasten jalkapalloharrastuksessa ruohonjuuritasolle. Harmi, ettei luontevaa tutoria löytynyt ja seura ei siten jatka ohjelmassa. Hienoa on kuitenkin, että seura on päättänyt tukea valmentajien osaamista muilla keinoin. Yhtenä konkreettisena keinona on ollut Mobile Soccer Academy -palvelun käyttöönotto, mikä onkin etenkin kaikkein pienempien valmennuksessa parantanut harjoitteiden organisointia ja antanut valmentajille työkaluja pelaajien opastamiseen, ”koutsaukseen”. Valmentajille on myös koulutusta tarjolla, mikä on hyvä asia.

– En olekaan lainkaan huolissani valmennuksen laadusta ja sen kehittämisestä seurassa. Siihen seura on panostamassa ja löytää siihen varmasti jatkossakin oikeat toimenpiteet. Sen sijaan, huolestuttavaa on se, että pystyykö seura vastaamaan kaikkien halukkaiden harrastustarjontaan jalkapallossa. Kentän tila ja tunnit eivät kasva, joten kiire ja härdelli uhkaavat valmentajia. Seuran täytyy siis uusiutua koko ajan ja uskon, että I-HK jos joku siihen pystyy.

– On aika kiittää. Toivottavasti olen saanut annettua vinkkejä valmentajille heidän toimintansa tueksi. Samalla olen päässyt itse oppimaan valtavasti ja tutustunut moneen ihmiseen, jolla sykkii aito I-HK-sydän. Kiitos kaikille, joiden kanssa olen saanut työskennellä näiden kahden antoisan vuoden aikana. Tapaamme yhä kentällä, muttemme tutoroinnin merkeissä!

Sari Tuunainen